maandag 27 april 2009

Er is er één jarig ...

Gino is jarig vandaag en hij wilde trakteren met boterkoeken. Ik vond het een prachtig idee, maar dat betekende wel wat vroeger opstaan. Ik heb deze morgen eerst het eten voor vanavond klaargemaakt. Dan alles in de auto gezet voor de boterkoeken (tafeltjes, mandjes, tassen, koffie, servetten, ...) en ook voor vanavond (het eten, borden, bestek, extra kruiden, ...). Ik heb ook nog vlug wat aan de was gewerkt. Daarna ben ik vlug vertrokken richting bakker. Alles moest in een sneltempo, want ik wilde om 7u45 in de loods staan met de boterkoeken. Dan had ik nog 5 minuutjes tijd om alles klaar te zetten. Mijn opzet was geslaagd, ik was op tijd klaar met alles. De traktatie werd heel goed onthaald. Het heeft bij iedereen gesmaakt!

Vanavond moet ik jammer genoeg weg. Er is koorrepetitie, gelukkig maar een uurtje. Zondag moeten we zingen in de communie-mis en de bisschop zal aanwezig zijn, dus de repetitie is wel nodig. Maar daarna zullen Gino en ik wel nog een goeie drinken op zijn verjaardag. Op zo'n dag mag dat wel!

donderdag 23 april 2009

Warmtepompen

Gisteren was er een vergadering over warmtepompen. Ik wou er absoluut naartoe gaan, want ik wist niets van de werking van een warmtepomp. Gino had al de basis uitgelegd en al gauw snapte ik dat het eigenlijk een omgekeerde airco was. Voor ik bij Gino in de zaak stapte, heb ik nog gewerkt in een airco-fabriek als bediende. Daar heb ik ooit eens de kans gekregen (genomen) om een dagopleiding basis airco te volgen. Daardoor waren de termen condensor, verdamper en koelmiddel zeker niet vreemd voor mij. Er werd ook goed uitgelegd wat het principe lucht/lucht, lucht/water, water/water was. Voor de geïntereseerden : lucht/lucht = warmte uit de lucht halen en hier lucht mee opwarmen. Zo geldt dat voor alle begrippen, bv. water/water is de warmte uit het grondwater halen en hiermee water opwarmen voor bv. vloerverwarming. Het comprimeren (= samendrukken) van het koelmiddel met de compressor, zorgt er voor dat de temperatuur van de lucht of het water kan verhoogd worden. Zoals je diepvries ook warmte produceert aan de achterkant. De uitleg werd gegeven door de firma Baxi Belgium, dit is de overkoepelende firma voor de merken Chappee & Brötje. De warmtepomp is van Brötje. Het viel me wel op dat er weinig geïnteresseerden waren gisteren. Ik was de enigste vrouw, maar dat ben ik al gewoon.

dinsdag 21 april 2009

Verloren papieren of verloren verstand ...

Ik zocht mijn facturen van begin 2009. Ik kon ze nergens vinden. Het bleek alsof de maand januari niet bestond. Ik had natuurlijk heel wat geklasseerd door mijn computer-problemen. En toch zat januari niet in de map. Ik begon in alle mappen te kijken, want misschien had ik ze verkeerd geklasseerd. Daarna keek ik thuis in de archiefdozen, misschien zaten ze daar in. Brecht had meegeholpen met alles in archiefdozen te steken, dus de laatste controle had ik niet gedaan. Ik probeerde mij te herinneren wanneer ik ze laatst had gezien, maar tevergeefs. Ik begon serieus aan mezelf te twijfelen. Wat kon ik toch met die facturen gedaan hebben? De maand februari zat in de map, de maand maart lag nog bij de boekhouder, ... Tot ik tenslotte de telefoon nam en de boekhouder opbelde. En ja hoor, de boekhouder had ze vergeten mee te geven ... Ik was zó opgelucht. Ik was toch mijn verstand niet verloren!

Update

Het is vlug gezegd hé : "ik zal beginnen met een blog", maar ik betrap mezelf er vaak op dat ik veel te weinig plaats op mijn blog. Bij deze beloof ik om jullie (lezers) minder te verwaarlozen.

dinsdag 14 april 2009

Het paasweekend

Vrijdagavond. Ik had mijn boodschappen besteld via internet bij de Colruyt. Ik doe dit al enkele jaren en vind dit heel handig. Ik verlies weinig tijd en kan er tot 19u45 om gaan. Vrijdagavond ben ik deze dus gaan halen. Ik had heel wat bij. De koffer zat vol en ik moest nog de drank, zoals melk en fruitsap, op de zetels zetten. Ik was om 20u thuis. Het was dan nog een hele karwij om alles in de berging te zetten. Gelukkig heeft Mathias mij geholpen. Ondertussen was Brecht bezig met het avondmaal : tomaat met garnaaltjes. Tegen 21u zaten we allemaal aan tafel.

Zaterdag heb ik in de voormiddag geholpen met de paaseierenraap van de Gezinsbond in Zande. Tegen de middag was ik terug op de zaak. De kinderen bleven bij ons huis in Zande, want mijn schoonbroer kwam in de tuin werken en ze konden daar gerust bij helpen. Ik had afgesproken dat Gino in de namiddag op de zaak zou blijven. Ik wilde een nieuwe zomeroutfit halen. Onze winkel is 6 dagen op 7 open. Dus is het altijd goed afspreken dat 1 van ons 2 op de zaak blijft. Tegen 17u was ik terug op de zaak. Gino was al aan het kuisen. Normaal is dit het werk van de zondagvoormiddag, maar omdat het Pasen was, wilde Gino dit al vooraf gedaan hebben. Ondertussen waren de kinderen ook al gearriveerd op de zaak met hun fiets. We hebben met z'n vieren trekker en borstel in de hand genomen. Zo was die karwij ook gedaan. Gelukkig had ik 's morgens al het eten klaar gemaakt voor 's avonds.

Pasen zelf moest ik zingen in de kerk van Zevekote. Ik zing mee met Talentina. Een gelegenheidskoor uit Zevekote, die vooral tijdens de mis zingt en sporadisch eens optreedt. Na de mis was het paasaperitief van de Gezinsbond van Zevekote. Na het paasaperitief hebben we een bezoek gebracht aan de ouders. Een rustige dag, zonder werk. Onze jongens hebben er van genoten.

Gisteren was een verlofdag voor onze werknemers. Wij hebben er van geprofiteerd om nog wat papierwerk aan te pakken. Zo'n dag is ideaal om de 'moeilijkere' werkjes te doen. Het is een dag waarop je weinig gestoord wordt. We waren van plan niet zo lang te werken, maar hebben toch op die bureaustoel gezeten tot rond 20u.

Zo was ons paasweekend ...

donderdag 9 april 2009

Nummer 6

We hebben nu al een tijdje met 5 werknemers gewerkt. We waren er van overtuigd dat dit een goed aantal was. Vooral om ook nog de administratie de baas te kunnen. Hoe meer werknemers, hoe meer materiaal er moet besteld worden. Meer materiaal betekent meer controle bij het leveren, bij het stockeren, ... Meer installaties betekent ook meer werkbonnen, dus ook meer facturatiewerk. Het betekent ook meer offertes. Hoe je het ook draait of keert, meer personeel is meer administratie. Maar wat doe je als er te veel installatie-werk is en je het niet kunt bollen? Dus hebben we beslist nog een persoon te aanvaarden : nummer 6. Wel een beetje met schrik in het hart, want we kunnen nu al niet mee met de administratie. Ik vraag mij soms af hoe dit zal eindigen? Jammer dat we niet in een glazen bol kunnen kijken. "What will be, will be".

maandag 6 april 2009

Open deur

Het eerste weekend van de maand juli hebben we iets te vieren. Gino is dan precies 10 jaar geleden begonnen als zelfstandig installateur. Dit willen we vieren met een opendeurweekend. Maar dit vraagt heel wat voorbereiding. We willen onder andere ons gebouw een andere look geven. Meer kan ik daar niet over vertellen, want het blijft nog een verrassing. Ook de toonzaal wordt volledig vernieuwd. Het is ongeveer 3 jaar geleden toen we deze toonzaal hebben ontworpen. Het was een eigen ontwerp. We hebben toen gewerkt met grote driehoekige zuilen op wieltjes. Zo gaven we onze toonzaal een andere look door deze te draaien of te verplaatsen. Ook de standen tegen de wand met radiatoren, kranen, verlichting, ... hebben op heel wat verschillende plaatsen gestaan in de toonzaal of in de etalage. Maar nu zullen we het volledig anders aanpakken. Ook hierover kan ik nog niets kwijt, behalve dat het weer een eigen ontwerp is. Er komt heel wat bij kijken : metselwerk, schrijnwerk, schilderwerk, ... Het is dus hoog tijd om in actie te schieten en de aannemers te verwittigen. 2 van de 3 zijn al op de hoogte. Dit weekend hebben we de 'oude' toonzaal afgebroken. Het beloven weer drukke maanden te worden, maar de voorbereiding van een feest is altijd leuk!

donderdag 2 april 2009

Ik ben moe vandaag. Gisteren had ik cursus 'medewerker sanitair installateur'. Het was heel interessant. Eerst kregen we de 'condensatie-ketel' uitgelegd. Ik wist er al redelijk veel van, maar nu zijn nog heel wat vragen voor mij opgelost. Daarna kregen we uitleg over verzekeringen. Dat was ook 'zware kost', maar heel nuttig. Ik heb er heel wat van onthouden en weet dat ik de verzekeringsagent zal nodig hebben. De polissen staan niet op punt. Maar het gevolg was dat ik niet kon slapen. Ik had nog zoveel in mijn hoofd!

Gelukkig is de examenkoorts weer voorbij. Brecht weet al zijn punten en dat was zeker niet slecht. Mathias had gisteren zijn laatste examen. Vandaag is hij thuis (of beter gezegd bij mij op de zaak). Ik ben altijd blij als de examens voorbij zijn. Ik leef heel erg mee met de kinderen. Ik wil ze helpen studeren als het nodig is, ze blijven motiveren, enz. Volgende week is het vakantie en dan is het ook een beetje vakantie voor de ouders, vind ik. Ze moeten niet persé op tijd in hun bed. Dus is er minder 'tijdsdruk' om het eten op tijd klaar te hebben, om op tijd thuis te zijn met de kinderen, ... Ook 's morgens kan ik al eens een kwartier langer aan het huishouden werken en moet ik niet altijd de klok in het oog houden. Het nadeel is dat ik minder aan mijn papieren kan werken, doordat ik ook aandacht wil geven aan de kinderen. Maar dat kan ik dan 's avonds inhalen hé.