dinsdag 6 november 2012

Tien wintergeboden



Tips voor een warme en energiezuinige winter



Informazout lijst tien praktische tips op die uw energiebudget positief beïnvloeden, zonder dat ze het verwarmingscomfort van uw woning in het gedrang brengen.

1) Verwarm uw woning op de juiste, gepaste temperatuur: 1 °C minder = 7% besparing. Bovendien komt een té hoge temperatuur uw comfort en gezondheid niet ten goede.

2) Verlaag de temperatuur 's nachts en wanneer u afwezig bent. Draai de kamerthermostaat ongeveer een uur voor het slapengaan naar 14 °C/16 °C. Doe hetzelfde als u overdag afwezig bent.

3) Verminder de verwarming in niet-gebruikte ruimten. Het is overbodig om logeerkamers of kamers van afwezige kinderen te verwarmen.

4) Neem liever een douche in plaats van een bad. Om een bad te laten vollopen, is er 110 liter warm water nodig. Voor een douche is maar 35 liter nodig.

5) Sluit gordijnen en/of rolluiken, zodra het buiten donker wordt, om de warmte zo langer binnen te houden.

6) Laat uw verwarmingsinstallatie jaarlijks onderhouden en afstellen door een vakman. Een slecht afgestelde brander kan tot 20% meer verbruiken.

7) Installeer thermostaatkranen. Die bewijzen hun nut vooral in kamers die u niet doorlopend gebruikt.
8) Vraag aan uw verwarmingsvakman om de ketelthermostaat en/of de weersafhankelijke regeling af te stellen. Dit kan gebeuren tijdens het jaarlijks onderhoud.

9) Laat een elektronische peilmeter installeren op je mazouttank. Die zorgt ervoor dat u altijd weet hoeveel mazoutvoorraad je nog hebt én laat u toe om te bestellen op het juiste moment.

10) Vervang uw oude ketel/branderinstallatie door een installatie met het Optimaz of Optimaz-elite label. Die vervanging kan het rendement zodanig verhogen dat u de investering na enkele jaren terugverdient.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten