woensdag 28 november 2012

De belg ... en de belgische wetgeving - kat-en-muisspel

Een goed half jaar na de verhoging van de zonneboilerpremie, is er alweer aan gesleuteld. De premie zal niet langer enkel gekoppeld zijn aan de totaaloppervlakte van de collectoren, maar ook aan de inhoud van de boiler.


Een zonneboilerinstallatie bestaat uit een boiler en collectoren.Toch was de hoogte van de premie alleen gelinkt aan het collectoroppervlakte. En dat leidde tot bewuste overdimensionering. Door de boiler zelf in rekening te brengen, hoopt de Vlaamse overheid dit achterpoortje te sluiten.Boiler én collectoren

We beginnen bij de basics. Een zonneboilerinstallatie is een systeem dat water opwarmt met zonne-energie. Een installatie bestaat uit twee delen: de zonneboiler zelf en zonnecollectoren. Die collectoren vangen de zonnewarmte op en die warmte wordt afgegeven aan het water in het opslagvat.

Collectoroppervlakte bepaalt premie

Begin maart verdubbelde minister van Energie Freya Van den Bossche de zonneboilerpremie van 200 euro per vierkante meter collector naar 550. Van de andere component van de installatie, de boiler zelf, nog steeds geen spoor. En dat terwijl beide op elkaar afgestemd moeten zijn.

Achterpoortje...

En dat breekt zuur op. Want wat blijkt? Bepaalde installateurs koppelen meer collectoren aan de boiler dan nodig, puur om de premie op te drijven. Dat wordt nu gecounterd door de totaaloppervlakte van de collectoren te koppelen aan de boilerinhoud.

...gesloten

Gorik Van Holen, woordvoerder van minister Van den Bossche: "De precieze invulling ligt nog niet vast, maar het is inderdaad de bedoeling om beide te koppelen. Dat moet voorkomen dat er bewust overgedimensioneerd wordt om extra premies op te strijken. Er volgt nog een evaluatie op basis van de cijfers van 2012 om de premie zelf te bekijken, maar dit achterpoortje sluiten we alvast."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten