donderdag 29 november 2012

Mag ik eventjes trots zijn?




In het begin van mijn blog, kreeg ik de opmerking dat bloggen niet meer van deze tijd is. Nu Facebook, Twitter en andere sociale netwerken hun opmars maken. toch bleef ik de moeite doen, want ik zag dat ik toch enkele lezers had. Het lezersaantal is blijven stijgen en zie nu ... tot 70 lezers per dag.


Grafiek van Blogger-paginaweergaven
Daar ben ik toch een beetje trots op.
Bedankt aan mijn trouwe lezers!


woensdag 28 november 2012

De belg ... en de belgische wetgeving - kat-en-muisspel

Een goed half jaar na de verhoging van de zonneboilerpremie, is er alweer aan gesleuteld. De premie zal niet langer enkel gekoppeld zijn aan de totaaloppervlakte van de collectoren, maar ook aan de inhoud van de boiler.


Een zonneboilerinstallatie bestaat uit een boiler en collectoren.Toch was de hoogte van de premie alleen gelinkt aan het collectoroppervlakte. En dat leidde tot bewuste overdimensionering. Door de boiler zelf in rekening te brengen, hoopt de Vlaamse overheid dit achterpoortje te sluiten.Boiler én collectoren

We beginnen bij de basics. Een zonneboilerinstallatie is een systeem dat water opwarmt met zonne-energie. Een installatie bestaat uit twee delen: de zonneboiler zelf en zonnecollectoren. Die collectoren vangen de zonnewarmte op en die warmte wordt afgegeven aan het water in het opslagvat.

Collectoroppervlakte bepaalt premie

Begin maart verdubbelde minister van Energie Freya Van den Bossche de zonneboilerpremie van 200 euro per vierkante meter collector naar 550. Van de andere component van de installatie, de boiler zelf, nog steeds geen spoor. En dat terwijl beide op elkaar afgestemd moeten zijn.

Achterpoortje...

En dat breekt zuur op. Want wat blijkt? Bepaalde installateurs koppelen meer collectoren aan de boiler dan nodig, puur om de premie op te drijven. Dat wordt nu gecounterd door de totaaloppervlakte van de collectoren te koppelen aan de boilerinhoud.

...gesloten

Gorik Van Holen, woordvoerder van minister Van den Bossche: "De precieze invulling ligt nog niet vast, maar het is inderdaad de bedoeling om beide te koppelen. Dat moet voorkomen dat er bewust overgedimensioneerd wordt om extra premies op te strijken. Er volgt nog een evaluatie op basis van de cijfers van 2012 om de premie zelf te bekijken, maar dit achterpoortje sluiten we alvast."

zaterdag 17 november 2012

Een verrassing

Ik vond dat Gino wel een dag verlof had verdiend. Ik had (zonder dat Gino hier van wist) vorige zaterdag "Gino - Verlof" in onze electronische agenda geplaatst. Vrijdagmorgen had Gino het plots gezien. Hij was heel aangenaam verrast. Toen hij enkele uren later terug op de zaak kwam, had hij al heel wat bedacht. Eindelijk had hij tijd om verder te werken onze voortuin. Die lag er al enkele weken onaangeroerd bij : een grote hoop aarde, nog een pallet stenen, de betonmolen er nog bij, ... Het was precies een bouwwerf. Er moest nog vanalles gebeuren : nog 1 laag stenen metselen, de hoop aarde verdelen over de tuin en de rest wegvoeren, stabilisé leggen waar de wegel moet komen, een deel van de aarde moest op de moestuin komen, maar die moest eerst gespit worden, ... Heel wat werk voor een persoon alleen. Maar hij zag het volledig zitten.

Het was zaterdagmorgen heel druk in de winkel, maar ik heb bewust Gino niet opgebeld. Hij heeft zich heel de dag kunnen uitleven in de tuin. En ziehier het resultaat (ik heb jammer genoeg geen foto van voordien) :

Nu is alles klaar om de weg naar de voordeur aan te leggen en om in het voorjaar planten aan te brengen.
Dit is niet het enige werk dat Gino heeft kunnen doen. Ook de achtertuin is serieus aangepakt. Gino was, tegen de avond, moe maar tevreden.

maandag 12 november 2012

Herfst in de winkel ... en in de tuin

Deze blog vraagt eigenlijk geen tekst.

Met foto's is het duidelijk.

Herfstversiering in de toonzaal

Ik heb met fruitbakjes gewerkt.
Met dank aan de plaatselijke fruitboer die ze gratis wou geven.

Chrisanten voor het complete 'herfstgevoel'.



Deze kasten hebben we op de kop kunnen tikken. Dit geeft onze toonzaal een nieuwe 'look'. Het was wel even denken met wat ik deze kasten zou vullen. In totaal hebben we er 5.

Het grasplein voor de zaak.
Ik denk dat er een volledige familie mol in woont.
Heeft dit ook met de herfst te maken?

dinsdag 6 november 2012

Tien wintergeboden



Tips voor een warme en energiezuinige winter



Informazout lijst tien praktische tips op die uw energiebudget positief beïnvloeden, zonder dat ze het verwarmingscomfort van uw woning in het gedrang brengen.

1) Verwarm uw woning op de juiste, gepaste temperatuur: 1 °C minder = 7% besparing. Bovendien komt een té hoge temperatuur uw comfort en gezondheid niet ten goede.

2) Verlaag de temperatuur 's nachts en wanneer u afwezig bent. Draai de kamerthermostaat ongeveer een uur voor het slapengaan naar 14 °C/16 °C. Doe hetzelfde als u overdag afwezig bent.

3) Verminder de verwarming in niet-gebruikte ruimten. Het is overbodig om logeerkamers of kamers van afwezige kinderen te verwarmen.

4) Neem liever een douche in plaats van een bad. Om een bad te laten vollopen, is er 110 liter warm water nodig. Voor een douche is maar 35 liter nodig.

5) Sluit gordijnen en/of rolluiken, zodra het buiten donker wordt, om de warmte zo langer binnen te houden.

6) Laat uw verwarmingsinstallatie jaarlijks onderhouden en afstellen door een vakman. Een slecht afgestelde brander kan tot 20% meer verbruiken.

7) Installeer thermostaatkranen. Die bewijzen hun nut vooral in kamers die u niet doorlopend gebruikt.
8) Vraag aan uw verwarmingsvakman om de ketelthermostaat en/of de weersafhankelijke regeling af te stellen. Dit kan gebeuren tijdens het jaarlijks onderhoud.

9) Laat een elektronische peilmeter installeren op je mazouttank. Die zorgt ervoor dat u altijd weet hoeveel mazoutvoorraad je nog hebt én laat u toe om te bestellen op het juiste moment.

10) Vervang uw oude ketel/branderinstallatie door een installatie met het Optimaz of Optimaz-elite label. Die vervanging kan het rendement zodanig verhogen dat u de investering na enkele jaren terugverdient.