vrijdag 27 januari 2012

Verjaardagen en nieuwjaren



Onze twee zonen zijn allebei jarig in januari. Daar komt nog eens bij dat er verschillende jarigen zijn in de familie in deze nieuwjaarsmaand. Daardoor lopen de verjaardagen en nieuwjaarsfeesten en -recepties hier door elkaar. Vorige vrijdag was het Brecht zijn verjaardag. 14 jaar! Het is een echte puber aan het worden, maar wel een lieve puber! Op een verjaardag moet er zeker getrakteerd worden! Voor onze werkmakkers had hij een mand vol milkey-way, snickers, twix, leo, koetjesreep, ... klaargezet. Aan zijn vrienden op school en de bus wou hij graag een klein zakje chips trakteren. Dat vond ik een goed idee. Zoals mijn trouwe lezers al weten mag de jarige van de dag kiezen wat er op het menu staat 's avonds. Alhoewel de vrijdag bij ons 'frietjesdag' is, heeft hij toch voor puree gekozen ... met witloofrolletjes. Dit is iets die anders nooit bij ons op tafel komt om de gewone reden dat dit iets is wat ik niet zo lust. Of dat dacht ik toch, want het heeft mij toch gesmaakt vorige vrijdag. Brecht had dit vroeger vaak gegeten bij de dagmoeder en had er zin in gekregen toen hij dat zag bij de slager. Maar, keukenpiet als hij is, wou hij het natuurlijk zelf klaarmaken. Terwijl alles in de oven zat, hebben we kort een aperitiefje gedronken en geklonken op zijn verjaardag. Met wat hapjes (mini-viskroketjes) was het toch wel feestelijk.

Zaterdag hadden we wat anders te vieren. Dan was er het nieuwjaarsfeest voor ons personeel. We waren in totaal met 20 personen. Een gezellige boel, ideaal om eens samen te lachen in plaats van werken. Het aperitief was enkele flessen cava die enkele dagen voordien als nieuwjaarscadeau werd gegeven door een leverancier. Op het menu stond : tomaat-garnaal anders bekeken, kalkoenfilet met chorizosaus en ratatouillie en als dessert pana-cotta. Alles zelf klaargemaakt, inclusief de hapjes. Gino en ik (maar ook Mathias en Brecht) hebben veel gewerkt die avond, maar vooral genoten van de onderlinge vriendschap die we voelden tussen alle werkmakkers. Om 3u15 ('s nachts) zijn de laatste vertrokken. Na wat opruimen zijn we om 4u in ons bed gekropen. Lang slapen stond jammer genoeg niet op ons programma, want de keuken moest nog volledig opgeruimd worden en er stonden nog heel wat schotels om te wassen. Maar geen één van ons twee heeft de wekker gehoord. Om 10u in de ochtend worden we plots wakker. We zijn snel opgestaan en hebben ons direct aan het werk gezet. Want om 12u werden we verwacht in Middelkerke voor een nieuwjaarsetentje met de familie Annys. Dus onze tijd was beperkt.

Gisteren hadden we opnieuw een jarige in huis. Ditmaal was Mathias aan de beurt. 17 jaar! Ik herinner mij nog levendig hoe 'volwassen' ik mij voelde op die leeftijd! Mathias trakteerde aan onze werkmakkers met melocakes en echte 'lukken'. Alhoewel, hij was er zelf niet bij, want hij moest naar school natuurlijk. Ze gingen die dag met school voor sport gaan schaatsen. Leuk voor hem! Hij moest wel zijn fiets mee hebben naar school. Omdat de afstand van bij ons tot aan zijn school niet zo weinig is, heb ik hem 's morgens al een heel stuk dichter gebracht met de camionette en zijn fiets er in. 's Avonds heeft hij het hele eind met de fiets gereden : 1,5 uur fietsen! Hij had het toch koud toen hij aankwam. Het avondeten dat Mathias had gekozen was gehaktbroodje met tomatensaus met champignons en (ook) puree. Natuurlijk zijn we ook voor Mathias eerst gestart met een aperitief en enkele hapjes (gemaakt van restjes uit de frigo zoals toastjes met kruidenkaas en witloofblaadje met garnaaltjes). Een uurtje later dan anders ging hij gaan slapen, met een goed gevoel van een leuke dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten