vrijdag 27 januari 2012

Verjaardagen en nieuwjaren



Onze twee zonen zijn allebei jarig in januari. Daar komt nog eens bij dat er verschillende jarigen zijn in de familie in deze nieuwjaarsmaand. Daardoor lopen de verjaardagen en nieuwjaarsfeesten en -recepties hier door elkaar. Vorige vrijdag was het Brecht zijn verjaardag. 14 jaar! Het is een echte puber aan het worden, maar wel een lieve puber! Op een verjaardag moet er zeker getrakteerd worden! Voor onze werkmakkers had hij een mand vol milkey-way, snickers, twix, leo, koetjesreep, ... klaargezet. Aan zijn vrienden op school en de bus wou hij graag een klein zakje chips trakteren. Dat vond ik een goed idee. Zoals mijn trouwe lezers al weten mag de jarige van de dag kiezen wat er op het menu staat 's avonds. Alhoewel de vrijdag bij ons 'frietjesdag' is, heeft hij toch voor puree gekozen ... met witloofrolletjes. Dit is iets die anders nooit bij ons op tafel komt om de gewone reden dat dit iets is wat ik niet zo lust. Of dat dacht ik toch, want het heeft mij toch gesmaakt vorige vrijdag. Brecht had dit vroeger vaak gegeten bij de dagmoeder en had er zin in gekregen toen hij dat zag bij de slager. Maar, keukenpiet als hij is, wou hij het natuurlijk zelf klaarmaken. Terwijl alles in de oven zat, hebben we kort een aperitiefje gedronken en geklonken op zijn verjaardag. Met wat hapjes (mini-viskroketjes) was het toch wel feestelijk.

Zaterdag hadden we wat anders te vieren. Dan was er het nieuwjaarsfeest voor ons personeel. We waren in totaal met 20 personen. Een gezellige boel, ideaal om eens samen te lachen in plaats van werken. Het aperitief was enkele flessen cava die enkele dagen voordien als nieuwjaarscadeau werd gegeven door een leverancier. Op het menu stond : tomaat-garnaal anders bekeken, kalkoenfilet met chorizosaus en ratatouillie en als dessert pana-cotta. Alles zelf klaargemaakt, inclusief de hapjes. Gino en ik (maar ook Mathias en Brecht) hebben veel gewerkt die avond, maar vooral genoten van de onderlinge vriendschap die we voelden tussen alle werkmakkers. Om 3u15 ('s nachts) zijn de laatste vertrokken. Na wat opruimen zijn we om 4u in ons bed gekropen. Lang slapen stond jammer genoeg niet op ons programma, want de keuken moest nog volledig opgeruimd worden en er stonden nog heel wat schotels om te wassen. Maar geen één van ons twee heeft de wekker gehoord. Om 10u in de ochtend worden we plots wakker. We zijn snel opgestaan en hebben ons direct aan het werk gezet. Want om 12u werden we verwacht in Middelkerke voor een nieuwjaarsetentje met de familie Annys. Dus onze tijd was beperkt.

Gisteren hadden we opnieuw een jarige in huis. Ditmaal was Mathias aan de beurt. 17 jaar! Ik herinner mij nog levendig hoe 'volwassen' ik mij voelde op die leeftijd! Mathias trakteerde aan onze werkmakkers met melocakes en echte 'lukken'. Alhoewel, hij was er zelf niet bij, want hij moest naar school natuurlijk. Ze gingen die dag met school voor sport gaan schaatsen. Leuk voor hem! Hij moest wel zijn fiets mee hebben naar school. Omdat de afstand van bij ons tot aan zijn school niet zo weinig is, heb ik hem 's morgens al een heel stuk dichter gebracht met de camionette en zijn fiets er in. 's Avonds heeft hij het hele eind met de fiets gereden : 1,5 uur fietsen! Hij had het toch koud toen hij aankwam. Het avondeten dat Mathias had gekozen was gehaktbroodje met tomatensaus met champignons en (ook) puree. Natuurlijk zijn we ook voor Mathias eerst gestart met een aperitief en enkele hapjes (gemaakt van restjes uit de frigo zoals toastjes met kruidenkaas en witloofblaadje met garnaaltjes). Een uurtje later dan anders ging hij gaan slapen, met een goed gevoel van een leuke dag.

zaterdag 14 januari 2012

De gewone gang van zaken

Na de feestelijkheden in december is alles hier weer zijn normale gang aan het gaan. Iedereen is weer aan het werk, behalve 1 zieke werknemer. De dagelijkse telefoons en winkelbezoeken is ook weer zoals gewoonlijk. Tussen kerst en nieuwjaar is het hierin wel wat kalmer.

De feestdagen zijn dan wel voorbij, maar voor ons staat er toch heel wat op onze agenda. Tot half maart hebben we wel ieder weekend iets die vaststaat. Zo hebben we volgende week ons personeels-nieuwjaarsfeest. Dan komen al onze werknemers met hun gezin naar ons huis. Gino en ik, samen met de kinderen, zorgen dan voor een lekker feestmaal onder het motto : 'deze keer werken wij voor ons personeel'. Ook worden dan de nieuwjaarscadeaus aan elkaar uitgedeeld, maar daar moet ik nog werk van maken.

De kinderen zijn ook weer opnieuw gestart in school. Tijdens de vakantie hadden we de gewoonte gekweekt om een half uurtje langer in ons bed te liggen, maar dat is nu gedaan. De wekker is onverbiddelijk : om 6u moeten we opstaan. Want Mathias moet zijn bus halen om 6u30. Het is eigenlijk goed zo, want zo krijg ik ook meer gedaan in het huishouden.

Alles verloopt weer lekker volgens routine.

dinsdag 3 januari 2012

Een gelukkig nieuwjaar !!



Ik wens al mijn bloglezers en -lezeressen een zalig 2012 toe. Ik hoop dat jullie nog veel plezier beleven aan mijn blogjes.

Wij hebben de jaarwisseling op een andere manier gevierd dan dat we gewoon waren. Ieder jaar gingen we met onze groep naar een feestzaal/restaurant om samen te vieren met andere mensen. Er werd vorig jaar door enkelen uit de groep voorgesteld om het eens bij iemand thuis te doen. We wilden dat allemaal wel proberen. Wij waren de eerste kandidaat om ons huis 'ter beschikking' te stellen. Het groepje bestaat uit 10 personen + onze kinderen. We hadden het eten besteld, zodat we er zelf ook konden van genieten. En dat hebben we gedaan! Het is allemaal heel goed meegevallen! Het was gezellig samen, en een kwartier voor de jaarwisseling hebben we de TV aangestoken, zodat we konden aftellen. Na het aftellen werd er gezoend en een glas bubbels uitgeschonken. Daarna hebben we nog veel plezier gemaakt. Het was een gezellige avond en zeker voor herhaling vatbaar!

Nieuwjaarsdag is bij ons traditioneel (zoals bij veel mensen) de dag voor familiebezoek. Eerst naar mijn moeder, daarna naar mijn vader en daarna naar mijn schoonouders. Overal iets dinken en eten, ... Tegen de avond hadden we zeker geen honger meer.

Gisteren werd er bij ons niet gewerkt. Iedereen had recht op zijn dag verlof van 1 januari. Gino en ik hebben wat langer geslapen en zijn dan naar de zaak gekomen. We hebben onze hersenen gepijnigd op de planning voor de komende weken. Daarna hebben we de stocktelling voorbereid en nog de bureau gekuist. Ik wou perse nog graag wat gaan wandelen. Brecht wilde heel graag verder werken aan zijn kippehok in wording. Dus na het kuisen gingen we eerst naar huis. Ik hing nog een wasmachientje op boven, terwijl de mannen aan het kippehok werkten. Daarna zijn we met de auto naar Tillegembos in brugge gereden en heb ik toch nog kunnen genieten van een uurtje wandelen.

De eerste werkdag van het jaar ... En ja hoor, ook bij ons is de eerste werkdag de stocktelling. Al onze mensen zijn dan in het magazijn om de stock te noteren. Gelukkig waren al heel wat artikels 'voorgeteld' en lag een briefje met het aantal in het magazijnbakje. Ik wil onze werkmakkers dan altijd verwennen, want het is echt een saai werkje. 's Middags krijgen ze sowieso soep. Na de middag staat een grote pot koekjes/pralines/chips in het magazijn, tegen 16u ben ik taart gaan halen en als beloning krijgen ze bij het beëindigen van de stocktelling een jenevertje aangeboden. Dit jaar waren we om 18u klaar. Dit is veel vroeger dan andere jaren. Het werk van vorige week heeft geloond ... Vanaf morgen is het weer echt werken!