vrijdag 30 december 2011

Huishouden en magazijn

Ik krijg mijn huishouden nog niet direct terug op de rails. Maandag ben ik niet naar de zaak gekomen. Ik ben bijna de hele dag bezig geweest met het opkuisen na het feest en Gino heeft zich vooral bezig gehouden met het terugbrengen van tafels en stoelen. Hij is ook enkele uren naar de zaak geweest. Voor de rest van de week zijn we iedere morgen een half uur later opgestaan. Dat is natuurlijk een half uur minder tijd om aan het huishouden te werken. Woensdagavond heb ik ook niet aan het huishouden kunnen werken. Ik heb samen met de kinderen 480 nieuwjaarskaarten in enveloppen gestoken, een adressticker en een postzegel opgeplakt. Ik hoop dat de meeste klanten het kaartje nog op de valreep dit jaar krijgen.

Op de zaak zijn we vooral bezig met het magazijn. Voor een buitenstaander klinkt dit misschien raar, maar een magazijn is iets waar je voortdurend moet aan werken. Er komen nieuwe producten bij, er vallen producten weg, het aantal van bepaalde producten verhoogt en verlaagt. Dit zorgde er voor dat het magazijn niet meer logisch en ordelijk stond. Daarom hebben we er deze week ons 'project' van gemaakt om het magazijn weer in orde te krijgen. Zo proberen we voor ieder product een magazijnbakje te voorzien. Daar is natuurlijk plaats voor nodig, dus moet er geschoven worden, soms veranderen van rek, enz. Het is een hele karwei, maar het einde is in zicht. Ondertussen zijn de kinderen bezig met de voorbereiding van de stocktelling. Volgende week dinsdag zijn onze werkmakkers de hele dag bezig met de stocktelling. Mathias en Brecht zijn nu al op veel plaatsen voorgegaan en hebben de inhoud van de magazijnbakjes geteld. Ieder geteld bakjes kreeg een wit blaadje. Dat scheelt heel veel natuurlijk. Nu moet alles nog in een hele lange lijst ingevuld worden.

dinsdag 27 december 2011

Zo weinig tijd ...

... en zo veel te vertellen.

Er is in de laatste 3 weken heel veel gebeurd wat ik wil vertellen.

Niko
2 weken geleden waren we uitgenodigd voor een opleiding en rondleiding bij Niko. Niko is vooral gekend voor zijn schakelaars en stopcontacten. Ook hebben ze al enkele jaren een domotica-systeem. Nu hebben ze een nieuw systeem en dat was dan ook de reden van de uitnodiging. In de voormiddag kregen we opleiding over het nieuwe systeem, in de namiddag was een fabrieksbezoek gepland. De dag werd afgesloten met een bezoek aan de brouwerij van Palm. Het was een interessante dag. Het was die dag op de bureau wel heel druk geweest. Onze bediende had heel de dag haar handen vol met opnemen van telefoons en bedienen van klanten. Die vrijdag ben ik heel de voormiddag bezig geweest met het regelen van zaken die de donderdag niet geregeld konden worden.

Kerstversiering
Het versieren van ons gebouw is precies een 3-stappenplan. Begin december heb ik de winkel versierd met kerstversiering. De week daarop werd de kerstverlichting buiten gehangen. Vorige week werd dan de kerstboom buiten geplaatst. Het is een mooie kerstboom van 3 meter hoog. Ik was zo blij dat de kerstversiering compleet was, maar sinds dit weekend slaat de electriciteit 's nachts uit, dus hebben we voorlopig de kerstlichtjes uitgelaten. Ik hoop dat we toch nog 2 à 3 weken kunnen genieten van de versiering en verlichting.

Eindejaarsdrink
Vorige donderdag was er bij ons eindejaarsdrink. Alle werknemers blijven dan na het werk om te drinken op het einde van het jaar. Het hele jaar door sparen we de champagnes/cava's/schuimwijnen die we kado krijgen van leveranciers. Deze worden dan uitgedronken op de eindejaarsdrink. Ik voorzie altijd een hele lading hapjes om de drank wat te neutraliseren. Er werden vorige donderdag gemiddeld 30 hapjes per persoon gegeten. Die hapjes zijn die mannen hun avondeten, en na een dag werken in de winterkou kunnen ze toch wat eten. Maar het is ze gegund!

Kerstdag
Ondertussen is kerstdag alweer gepasseerd. Kerstdag is bij ons een drukke dag, want dan komt de hele familie. Ik zeg wel "een drukke dag", maar het is vooral een dag van genieten, want wij houden graag feestjes. Zaterdag hebben we de hele namiddag met ons gezin gekookt. Gino was 'chef hapjes', ik was 'chef dessert', Mathias 'chef vlees' en Brecht 'chef patat'. De maaltijd was weer helemaal gelukt. Iedereen lustte wat we hadden klaargemaakt. En zoals de spreuk het zegt : "het mooiste moment is het complement".

woensdag 7 december 2011

Opnieuw een hectische dag

Het begon gisterenavond eigenlijk al. Ik had gisterenmorgen mijn wagen naar de garage gebracht voor een onderhoudsbeurt. Gisterenavond konden Gino en ik er onmogelijk vroeg geraken. Ik verwittigde de garage. De auto zou buiten staan en de sleutel zou in een kluis liggen. Dus gingen Gino en ik gisterenavond richting Diksmuide. Gino moest nog een kamerthermostaat herinstellen bij klanten in Diksmuide. Ik had de klanten gebeld als we nog na 21u mochten komen. Dat was geen probleem en dan was dat ook al opgelost voor die mensen. Toen we doorreden naar de garage was het al na 10u 's avonds. We kwamen aan bij de garage en zagen dat de auto nog achter de omheining stond. Ze hadden hem vergeten buiten de omheining te zetten. Omdat het al na 10u was, durfden we niet meer bellen.

Dus zijn we deze morgen opnieuw richting Diksmuide gereden. Gino is eerst nog naar de zaak geweest om één en ander van materiaal klaar te leggen. Om 7u zijn we opnieuw naar de garage gereden. Daar was al een bediende aanwezig. Zo kon ik vlug mijn auto nemen en zo rap als ik kon (en mocht) reed ik naar huis, want Brecht moest om 7u45 aan de bushalte zijn. Pff dat was gelukkig gelukt.

Eénmaal aangekomen op de zaak bleef de drukte voortduren. Ik belde klanten op om te vragen of de techniekers mochten langskomen. Er werd gebeld door klanten. Ik moest dringend een mail opzoeken. Ondertussen werd er geleverd en moesten leveringsbons getekend worden. enzovoort, enzovoort. Tegen 8u45 was iedereen van de techniekers vertrokken. De telefoon bleef echter rinkelen. Er kwamen heel wat herstellingen uit de bus, dus heel wat planningswerk. Gino moest halsoverkop nog een dringend probleem gaan oplossen. Halfweg de voormiddag bleek dat 2 van onze techniekers materiaal te kort hadden. Dus ben ik maar in de auto gesprongen en heb ik dat gebracht. Toen ik eindelijk aan mijn 'normale' werk kon beginnen was het 11u30!

In de namiddag was het niet beter ... telefoons ... problemen ... vertegenwoordigers ... klanten opbellen ...

Ik denk dat ik deze nacht goed zal slapen!

donderdag 1 december 2011

De eindejaarsdrukte

Het is aan verschillende dingen te merken dat het einde van het jaar nadert. Zo hebben we vorig weekend de kerstlichtjes buiten opgehangen. Wat ziet het er weer mooi uit! De kerstversiering in de winkel is er nog niet. Daar heb ik de tijd nog niet voor gehad. Dat staat op het programma voor volgend weekend. De kinderen beginnen ook al vlot met het studeren voor de kerstexamens. En vorig weekend hebben we (met ons gezin) het kerstmenu bepaald. Dus dat staat ook al vast.


Aan het aantal telefoontjes is het óók te merken dat het jaar op zijn einde loopt. Ieder jaar is het zo dat klante de laatste werkweken veel bellen om te vragen wanneer hun werk zal worden uitgevoerd. En met de nieuwsberichten dat de belastingsvermindering voor energiebesparende investeringen wegvalt, is het hier plots heel druk geworden. Heel wat klanten zitten met vragen over hun bestelling, hun factuur, hun groene lening, ... In totaal moeten er zeker nog 7 ketels geplaatst worden dit jaar. Hectische week achter de rug! Geen wonder dat ik plots een zwaar hoofd heb...