dinsdag 18 februari 2014

Ontstressen ... Stressen ... Ontstressen

Vorige dinsdag waren we uitgenodigd voor een bedrijfsbezoek aan de firma Niko. De firma die iedereen kent van de schakelaars.
 
 
Maar Niko is veel meer dan dat. Ze produceren ook parlefonie, videofonie, bewegingsmelders, transfo's, domotica, ... Alles met hun gekende degelijkheid.

Via onze groothandel kregen we een uitnodiging om deze fabriek te bezoeken. Alhoewel we deze fabriek al eens eerder bezocht hebben, is het toch nog interessant. Je kunt er telkens de laatste nieuwigheden zien. We zijn er dan ook op ingegaan. Dit is voor ons een dag van ontspanning. De dag voordien is het wat stressen, om alles voorbereid te krijgen, want we moesten 's morgens al vroeg op de bus stappen. Om 9u kwamen we aan bij Niko. Na een grondige uitleg over de verschillende soorten bewegings- en aanwezigheidsmelders werden we ingedeeld in 2 groepen en kregen we een rondleiding in de fabriek. Toch telkens interessant hoe 1 robot alle onderdeeltjes van een schakelaar aan elkaar hangt. Ook het spuiten van de verschillende afdekplaten en zo hebben we gezien. Na de middag kregen we een primeur. Als eerste groep nodigde Niko ons uit om de kerncentrale van Doel te bezoeken. Dit stond ook op het programma en sprak ons heel erg aan.  Het werkelijke "maken" van de elektriciteit konden we niet zien. Europa had 2 jaar eerder beslist om dit achter gesloten deuren te houden, wegens de veiligheid. Maar het is toch indrukwekkend om de hele grote transfo's te zien en naast de meters hoge koeltorens te staan. De veiligheidsprocedure volledig doorlopen is al een ervaring op zich!

Foto's nemen was niet toegelaten. Daarom een foto van internet.
 
Tijdens onze afwezigheid was het op de zaak zeker niet kalm! Gelukkig hebben onze werknemers alle problemen opgelost.

Maar ook 's anderendaags bleef de miserie komen. Tijdens de ochtenddrukte kreeg ik telefoon van één van onze techniekers die pas was vertrokken : "mijn camionette rookt zo erg! Ik stop zo vlug ik kan." Enkele minuten later belde hij opnieuw : er liep olie uit zijn uitlaat. Ik ken niets van auto-techniek, maar dat blijkt een heel slecht teken te zijn. De auto kon niet meer verder rijden. We moesten vlug naar een oplossing zoeken, want de klant die beloofd was kon zeker niet uitgesteld worden. Een geluk bij een ongeluk : er was een technieker ziek gevallen, dus was er een camionette vrij. Gino bracht deze camionette naar de techniekers, zodat ze deze konden overladen. Alle nodige materialen voor de beloofde klant moest naar de 'reserve'-camionette (inclusief buizen die op het dak liggen). Zo zijn de techniekers met een uur vertraging op hun bestemming (slechts 5 km van onze zaak) geraakt. De camionette werd een uurtje later opgeladen door de garagist. Hij is onherstelbaar stuk. :(  Dat is nog een groot probleem om op te lossen.

Maar ook deze week hebben we een 'ontspanningsdag'. Donderdag gaan we namelijk naar Batibouw. Dit is voor ons tussen werken en ontspanning. Het is leuk om bij de verschillende fabrikanten onze 'contacten' nogmaals aan te spreken. Maar ondertussen moeten we ook goed onze ogen en oren open houden voor de nieuwigheden. Zoals ieder jaar hebben we ook enkele zaken die we zeker moeten bekijken en uitzoeken, zoals nieuwe materialen zoeken. Het beloofd weer een boeiende, en vermoeiende dag te worden.

zaterdag 8 februari 2014

Opendag en valentijn

Opendag

Hier dicht bij in de buurt heeft een landbouwersgezin een mooie uitbreiding gedaan van hun boerderij. Ze hebben een loods en jongveestal bijgeplaatst. Voor de installatie van de technieken hebben ze onze firma ingeroepen. We hebben al vaker werken mogen uitvoeren voor hen. Het is leuk om te voelen als er vertrouwen is van beide kanten. We hebben er vooral de elektrische installatie gemonteerd (met verlichting volgens onze lichtstudie). We hebben er ook de watervoorziening, toilet, ... voorzien. Eind december kregen we telefoon van deze klant dat ze zouden een opendeurdag houden. Hiervoor was hij op zoek naar sponsoring. Daar deden we met plezier aan mee. Vorige week was "the moment" : de opendeurdag.
 
Door de sponsoring kregen we een plaats in de loods om een stand op te zetten. Dan is de vraag natuurlijk : wat zullen we daar zetten. Het vraagt toch wat voorbereiding. Eerst en vooral moesten 2 weken voordien folders afgegeven worden. Deze zouden dan gebundeld worden. We hadden folders liggen, maar deze voldeden niet meer. Ik moest de flyer vlug aanpassen en naar de drukker mailen. Gelukkig hebben we een goede drukker in de streek. Hij had nog drukwerk te maken voor deze opendeurdag. Ik mocht er 2 dagen later al achter. Deze waren alvast op tijd. Dan wilden we nog een warmtepomp en zonneboiler zetten. Deze kunnen we van de fabrikant laten leveren om te demonstreren. Deze zijn pas de dag voordien aangekomen. Net op tijd! Om onze elektrische installatie te promoten hebben we voor de Agromarkt vorige september-maand een stand gemaakt waar de mensen het verbruik van de verschillende lamp- en armatuursoorten (gewone TL-lamp/eco TL-lamp / led TL-lamp / led-armatuur / ...) kunnen testen. Deze moest wel nog wat 'opgekuist' worden. En de bestaande zekeringskast was een deel van de stand. De vrijdag mochten we de stand al gaan opzetten. Eén van onze werkmannen heeft dit samen met Gino gedaan.
 
De mensen mochten langskomen op zaterdag van 10u tot 16u . Er is heel wat volk gepasseerd. Ik kon jammer genoeg niet op de opendeur aanwezig zijn, want de winkel bleef open hé. Daar had ik wel spijt van, maar dat is "part of the job" hé. Over de middag ben ik wel eventjes langsgeweest om de 'sfeer' op de snuiven. Hier wat foto's die Gino op een 'kalmer' moment heeft getrokken.




 
Na de middag heb ik de winkel stipt op het sluitingsuur gesloten om vlug nog wat te helpen bij Gino. Brecht heeft de hele dag geholpen in de bar. Rond 17u waren de meeste mensen vertrokken en konden we het meeste van onze stand opruimen. De rest bleef staan tot zondag.  We konden afsluiten met een goed gevoel. Het was een geslaagde opendeurdag met veel mensen en veel interesse. 's Avonds waren we dan nog eens uitgenodigd voor een receptie. De eigenaars van deze mooie boerderij trakteerden voor hun 15-jarig huwelijk. Leuk!
 
Valentijn
 
Tja ... een mens moet mee met zijn tijd. Ook onze winkel is versierd in valentijn-sfeer. Zie hier een paar foto's.